Kielletty rakkaus – Making of

2.7.2014

Voi nenäerite. Menin sitten voittamaan Kvaakin kesäkuun sarjishaasteen. En minä ole osallistunut noihin haasteisiin voitto mielessä, halusin vain saada väritysharjoitusta. Ikinä en ole voittanut mitään kilpailuissa tai arpajaisissa, ja luotin siihen ettei näin käy jatkossakaan. Laitoin heti uuden haasteen ilmoille – onneksi olin miettinyt aiheen valmiiksi jo huhtikuussa, kaiken varalta. Tietysti olen tahkonnut läpi kaikki Kvaakin aiemmat sarjishaasteet ja varmistanut, ettei aihetta ole aiemmin käytetty.

Täytyyhän minun silti saada se kuukauden pakollinen väritysharjoitus. En voi osallistua itse antamaani haasteeseen, joten toteutan sen sijaan yhden toukokuussa saamani idean. Siitä tulee kaksisivuinen työ, ja se tulee tarjoamaan jälleen jotain aivan uutta minulta. Elokuussa 2011 sarjishaasteen aiheena oli “Kielletty rakkaus”, tämä idea olisi sopinut mainiosti siihen. Siitä tulee sitten sarjikselle nimikin.

8.7.2014

“Kielletty rakkaus” on nyt väritysvaiheessa. Tämä vaihe edistyy tuskallisen hitaasti, mutta hauskaa on. Onneksi alkoi eilen kesäloma. Valitettavasti se kestää vain kolme viikkoa, ja menin lupailemaan taas yhden sarjisarvostelun, kun ei muuatta julkaisua näköjään kukaan muu Kvaakin sisällöntuottaja viitsinyt ottaa harteillensa. Tämä lyhyt loma-aika mennee siis lähinnä näiden kahden prujun parissa, vaikka tarkoitukseni oli saada Valhall-artikkelin työstäminen kunnolla käyntiin.

11.7.2014

Onnellinen isä on saanut pukattua maailmalle uuden lapsen, joka on vieläkin kauniimpi kuin edelliset!

Koko homma lähti liikkeelle siitä, että tulin tutustuneeksi nettiä kansoittaviin furrysarjakuviin, joissa seikkailee enemmän tai vähemmän mangamaisia ja pornahtavia anthronaarashahmoja. TwoKinds, Las Lindas, KnuckleUp, Rascals, Project Zero… Kahden ensinmainitun kohdalla eksyin jopa foorumipuolelle missä löysin satunnaisia himokkaita kommentteja sarjojen faneilta. Mietin, että noiden sarjojen hahmothan ovat enemmän eläimiä kuin ihmisiä, eikö tuommoinen kuolaaminen ole aika perverssiä? Sitten päähäni putkahti se tarina, joka nyt on tuossa Kielletty rakkaus -otsikon alla kerrottuna minun sivuillani.

Tarkoitukseni ei siis ollut irviä itse sarjakuvia, koska siinä ei olisi ollut mitään pointtia. Niiden älyttömyys ja mauttomuus on kaiken parodioinnin ulottumattomissa. Lukijoille minä naureskelen.

Kielletty rakkaus on kyllä kornein sarjis jonka koskaan olen tehnyt, ja tunnustan tunteneeni häpeää sitä tehdessäni. Mutta samalla minulla oli mahtavan hauskaa, ja parasta on, että sain puserretuksi taas enemmän itsestäni noin taiteellisessa mielessä kuin aiemmin. Siis hitto vieköön tuota avausruutua!

Valokuvareferenssejä käytin aikalailla. Avausruutu syntyi siten, että menin Google Earthilla yhteen tiettyyn maailmankolkkaan, poimin sieltä pari kuvaa yhdestä amerikkalaisesta omakotitaloalueesta, yhdistin kuvat, printtasin täsmälleen oikeassa koossa ja luonnostelin läpi. Sitten tussasin luonnoksen. Skannasin tussioriginaalin, avasin sivun ja Google Earth -kuvakaappaukset Photarissa, ja väritin tuon ruudun noukkimalla värejä kuvista Eyedropper Toolilla ja antamalla pensselin laulaa. Jotkut kohdat väritin ihan “sähelletään niin kauan kunnes näyttää hyvältä pienessä koossa” -metodilla. Tuon avausruudun tekoon meni noin 12 tuntia kaikkine (lyhyine) taukoineen.

Jaa että mistä Google Earth -kuvakaappaukset otin? No, koska TwoKinds-sarjakuvan tekijä asuu Cincinnatissa, Ohiossa, poimin matkakohteeni sieltä. Aikeenani oli ottaa pari kuvaa myös läheisestä lentokentästä, mutta totesin sen käytännössä toivottomaksi ja turhaksikin hommaksi.

Arlena Sunkiss on Illustratorilla piirretty. Nuo mainitsemani nettisarjakuvathan tehdään tietokoneella tai ties millä tableteilla, joten pitihän Arlenakin tehdä kokonaan koneella. Piirsin hänet siis Illulla käsintekemäni tussioriginaalin päälle ja siirsin koko sivun Photariin jossa järjestin vaihtelua viivan paksuuteen valkoisella pensselityökalulla (oli aikamoista nyhertämistä tuo vaihe!). Sitten väritin. En suunnitellut hahmoa paperilla mitenkään kummemmin, käytin pari A3-arkkia pään, silmien, hiusten ja vartalon muodon hakemiseen ja sitten siirryin luonnostelemaan varsinaista piirustusarkkia. Hahmodesignin suhteen minulla oli päässäni muutama idea, kuten turkin valkoinen väri ja toffeenruskeat raidat. Tukkaan taas halusin morsiushuntumaisen vaikutelman. Muuten menin ihan sen mukaan mikä tuntui kivalta. Vaikutteita hahmon ulkonäköön ja piirtotyyliin otin juuri TwoKindsin ja Las Lindasin hahmoista ja niiden tekijöiden piirrostyyleistä.

Tuolla ylempänä olevassa kuvassa onkin hiukan poikkeamia lopulliseen sarjakuvaan verrattuna. Arlenan häntä meni uusiksi, jotta olisi kissamaisempi ja samaa paria muun vartalon kanssa. Paidan hihansuuta viilailin ja lisäsin kissan silmiin kiiltoa. Kollin vatsassakin oli vähän ylimääräistä, minkä poistin. Ehkä nuo muutokset oikeuttavat sen, että postasin tuon ylläolevan kuvan sellaisenaan myös Kvaakin “Luonnokset”-ketjuun. Kun ei ollut ihan valmis kuva vielä…

Aloitin värittämisen jälkimmäisen sivun viimeisestä ruudusta, ja vasta kun sivu 2 oli täysin valmis, kävin ensimmäisen sivun kimppuun. Toteutuksen kaksijakoisuus – ensimmäinen sivu “no frills” -tyyliin maalattu, toinen silkkaa Photari-kikkailua – on ihan tarkoituksellista ja liittyy tarinaan. Yritin tehdä koko sarjiksen vähän semmoiseksi teinipojan päiväunen näköiseksi, irralleen todellisuudesta.

Niin, ja kakkossivun ensimmäisessä ruudussa on 60’s-viittaus. Translove Airways. Donovania (biisi “The Fat Angel”). Tai koska en ole Donovan-fani, niin minun tapauksessani Eric Burdon & The Animalsin “San Franciscan Nights” -biisiä, jonka alussa tuo muka-lentofirma myös mainitaan.

Käytin Anime Ace -fonttia tekstaamisessa. Menin Dafont-sivustolle, ja hakusanalla “comic” etsin sopivannäköisiä fontteja ja imuroin muutaman koneelleni. Kokeilin kaikkia imuroimiani fontteja ja valitsin niistä sarjakuvaani sen, josta pidin eniten. Vasta jälkeenpäin huomasin, että Las Lindasin tekijä käyttää myös Anime Acea.

Toivottavasti minun ei tarvitse enää tehdä tietokoneella linearttia sarjakuvatarkoituksessa eikä varsinkaan käyttää konefonttia, rikoin kyllä periaatteitani tuossa. No, kerrankos sitä…

Kun olin laittamassa sarjakuvaa nettiin, kauhistuin aluksi värien vääristymiä, kunnes hoksasin, että Photarilla CMYK-muodossa tekemäni sarjis piti muuntaa RGB:ksi, jolloin värit pysyvät ennallaan. Hyvä kun tuonkin opin. Sen takia Arlenalla on tuossa yllä väritkin vähän vinksallaan, mitä nyt Paint.netillä säätelin niitä ennen tänne laittoa.

Laitan tähän vielä muokkaamattomat tussioriginaalitkin, jotta koko kansalla on mahdollisuus nähdä miten minä tussausvaiheessa räpelsin ihan perusteellisesti. Huokaus, tämä sarjakuva piti kyllä piirtää ihan kokonaan tietokoneella, tai siltä ainakin tuntuu. Tussioriginaaleista ei ollut oikein mihinkään, koneella oli pakko pelastaa koko homma.

12.7.2014

Kello kolmelta yöllä Kielletty rakkaus -projektille viimeinen silaus. Käänsin sarjan englanniksi.

Nyt voin siirtyä hoitamaan niitä velvollisuuksia, kun huvit on hoidettu alta pois.

Tallensinpa tämänkin työvaiheen. Tämän verran tein Illustratorilla: